Odborné články

Topidla Master: Nejčastější dotazy při výběru a používání

Při výběru topidla je důležité brát v potaz hned několik faktorů, výši topného efektu, výši provozních nákladů, ale také velikost prostor a možnost odvětrávání. Značka Master nabízí široký výběr elektrických, plynových, naftových a také infračervených topidel a vybrat to správné není jednoduché. Podívejte se proto na nejčastěji kladené dotazy při výběru a používaní topidel.

 

Kam se hodí naftová topidla?

 

U naftových topidel je nutné brát v potaz, zdali mají přímé či nepřímé spalování. V případě přímého spalování vznikají zplodiny a je možné je používat jen v prostorech s dobrým odvětráváním. Hodí se na staveniště, do skladů, výroben a hal. Ve stanech, obchodech a hůře větraných místnostech je možné používat topidla s nepřímým spalováním, u kterých jsou spaliny odváděny hadicí či komínem ven. Topidlo také může být umístěno venku s tím, že je teplo dovnitř přiváděno hadicí.

 

Jak je to se spalinami u ostatních topidel?

 

Spaliny produkují pouze plynová a naftová topidla, infračervená a elektrická ne.

 

Kdy si mám pořídit infračervené topidlo?

 

Infračervená topidla se hodí k venkovnímu vytápění nebo do prostor, kde chcete zabránit víření prachu - topidlo totiž sálá teplo neprodleně bez pohybu vzduchu na místo, které potřebujeme. Hodí se řemeslníkům na pomoc při mokré práci v interiérech či třeba filmařům při venkovním natáčení.

 

Jaké topidlo se hodí pro pravidelné používání?

 

Ve větších místnostech jako jsou sklady a výrobní haly se vyplatí používání naftových topidel, v menších místnostech, jako je například garáž, je vhodnější elektrické topidlo, které neprodukuje žádné spaliny. Naftová topidla jsou výkonnější, ale je nutné zajistit odvod spalin komínem, případně je používat v dobře větraném prostoru.

 

Která topidla mají nejnižší pořizovací cenu?

 

Nejlevnější jsou elektrická a plynová topidla, která se dají sehnat již od 2-4 tisíc. Výkonnější topidla však mohou stát i přes 10 tisíc korun.

 

Která topidla jsou nejlevnější na provoz?

 

Samotný provoz je nejlevnější u naftových a plynových topidel, ovšem je počítat také s náklady na přepravu kanystrů nafty či plynové bomby na výměnu. U elektrických topidel tento problém nenastává, proto lze říct, že výsledné náklady jsou podobné. Výrazného snížení provozních nákladů můžete dospět u plynových topidel, pokud použijete topidla s vysokotlakým podávacím čerpadlem. Efektivita spalování se díky němu zvyšuje.

 

Jaké topidlo je nejlepší pro občasné používání?

 

Pokud se jedná o malý prostor, určitě elektrické topidlo, které nevyžaduje údržbu, ani zásobu nafty či plynu.

 

Které topidlo se vyplatí pro zahřátí pouze určité části prostoru?

 

Infračervené, protože sálá teplo na předměty před sebou. Stačí ho tedy jen namířit do části prostoru, který chcete ohřívat. Vyplatí se proto například i k venkovnímu posezení.

 

Které topidlo má nejvyšší výkon?

 

Nejvýkonnější jsou topidla s nepřímým spalováním, například model Master BV 690 F má výkon až 220 kW, takže s ním lze vytopit i rozměrné sklady s objemem vyšším než 5 tisíc m3.

 

Které topidlo se nejlépe hodí do prašného provozu?

 

Vhodné je infračervené topidlo, které nevypouští silný proud vzduchu, ale sálá teplo před sebe. Ve velikých prostorech je však málo účinné, protože kromě daného směru prostor nevyhřeje.

 

Která topidla se nejlépe udržují?

 

Nejmenší údržbu vyžadují elektrická topidla, která kromě doporučeného servisu a občasného vysání ventilátoru velkou péči nepotřebují. U plynových topidel je nutná revize, u naftových se musí kontrolovat také filtry a palivová nádrž a občas vyčistit trysky.

 

Dá se potřebný výkon topidla vypočítat?

 

Ano, dá, pomocí vzorečku, který je vysvětlen v tomto článku. Výsledné číslo je pouze orientační údaj, ideální variantou je pořídit si topidlo a 10-20 % výkonnější, tak aby snadno prostory vytopilo bez přetěžování a zbytečně vysokých provozních nákladů.

 

Mohu nahradit termostat spínacími hodinami?

 

Tato varianta je možná pouze u elektrických topidel, které nemusíte zažehávat jiskrou. U plynových a naftových topidel termostat potřebujete.

 

Je používání topidel náročné?

 

Nejjednodušší na obsluhu jsou elektrická topidla s termostatem, u kterých stačí pouze nastavit teplotu. Složitější obsluha je u naftových a plynových topidel, protože je nutné pravidelné doplňování nafty a plynu. Spotřeba se s výkonem topidla zvyšuje. U plynových topidel lze využít propojovací sady k propojení dvou láhví a plynovou bombu pak nebudete muset měnit tak často.

 

Zobrazit topidla MASTER

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod topidla-odvlhcovace-master.cz hodnotilo 20 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    20. 1. 2024

  • Ověřený zákazník

    19. 9. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis topidel a odvlhčovačů vzduchu značky MASTER pro soukromé i profesionální použití. Prodáváme elektrická, naftová, plynová a infračervená topidla a ohřívače, odvlhčovače a vysoušeče vzduchu, ventilátory a bio ochlazovače. Nabízíme profesionální řešení pro jakékoli aplikace. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o