Odborné články

Odvlhčování vzduchu: jaké jsou způsoby a jak zvýšit účinnost vysoušení?

OdvlhčovačeNadměrná vlhkost vzduchu je problematická nejen v domácnostech, ale také v průmyslu a ve stavebnictví – může vést ke vzniku plísní, vlhnutí stěn a poničení stavebních materiálů. Nejjednodušším řešením je pořízení odvlhčovače vzduchu. Různých typů odvlhčovačů najdeme na trhu velké množství. Jak mezi nimi vybrat ten správný pro co nejefektivnější vysoušení? A jak ještě zvýšit jeho efektivitu?

 

Spolehlivým pomocníkem v boji proti nadměrné vlhkosti jsou odvlhčovače vzduchu, které si poradí s vlhkostí v novostavbách, sušárnách, sklepech, ale také na stavbách, kde mohou urychlit schnutí, v průmyslu a ve skladech materiálů citlivých na kolísání vlhkosti. Jednotlivé modely se liší principem odvlhčování, výkonem a řadou dalších parametrů.

 

Lze vysoušet i topidlem?

 

V domácnostech, nebo v místech, kde problémy s vlhkostí nejsou výrazné, lze krátkodobě vysoušet i za pomocí topidla. Zásadní nevýhodou je však jeho nízká výkonnost, vysouší jen vrchní vrstvy stěn a vyžaduje časté větrání. Zároveň při intenzivním ohřátí může dojít k porušení povrchu omítek. Pro vyřešení nadměrné vlhkosti je odvlhčovač nutností, protože suší vytrvale, bez pravidelného větrání a odvádí vlhkost i ze spodních vrstev stěn. Topidlo samotné však může efektivitu odvlhčovače zvýšit tím, že ohřeje vzduch na ideální teplotu.

 

Jaký je rozdíl mezi kondenzačním a adsorpčním odvlhčovačem?

 

Odvlhčovat lze dvěma způsoby, pomocí kondenzace, nebo pomocí adsorpce. Kondenzační odvlhčovače vlhký vzduch nasají a přemění vodní páry v kapalinu, která pak odteče do nádržky. Nejúčinnější je tato metoda při teplotě 30° C a relativní vlhkosti 80 %. Účinnost odvlhčovače se úměrně snižuje s klesající teplotou, a když je nižší než 10° C, prakticky přestává fungovat.

 

Pro odvlhčování v nízkých teplotách proto volte odvlhčovače adsorpční, které pohlcují vlhkost do hygroskopického materiálu a fungují i ve velice nízkých teplotách a to až do – 25° C.

 

Jaký mají výkon a průtok vzduchu?

 

Při výběru kondenzačního odvlhčovače je nejdůležitějším parametrem výkon a hodinový průtok vzduchu, který by měl činit trojnásobek objemu vysoušené místnosti. Důležité je také uvědomit si, zdali ho budeme využívat pro domácí, poloprofesionální či profesionální účely. V domácnosti si vystačíte s modely, které za ideálních podmínek vysuší až 20 litrů denně. Pro urychlení schnutí po malování a pro další stavební práce, se vám již vyplatí poloprofesionální odvlhčovač, se kterým lze vysušit až 72 litrů za den.

 

Kam se hodí profesionální odvlhčovače?

 

Pro vysoušení budov poškozených povodní či havárií vody, do průmyslových provozů, stavebnictví či do skladů s materiály, kterým vlhkost nesvědčí, jako je například elektronika, si pořiďte profesionální odvlhčovač vzduchu.

 

Tyto odvlhčovače jsou stavěné do náročného, nepřetržitého provozu a ty nejúčinnější modely za ideálních podmínek vysuší až 220 litru za den.

 

Lze účinnost odvlhčovače ještě zvýšit?

 

Pro maximální výkonnost odvlhčovače v první řadě následujte přesné pokyny výrobce, které najdete v návodu k použití. Odvlhčovač umístěte do správné vzdálenosti od stěn, která činí minimálně 1 metr, ideálně do středu místnosti, nic na něj nepokládejte a ničím ho nezakrývejte. Dejte pozor, aby nebyl blízko radiátoru či topidla, které by mohlo mít negativní vliv na správné fungování chladícího tělesa odvlhčovače.

 

Nezapomeňte zavřít okna a dveře a zakryjte nebo odstraňte všechna místa, ze kterých by se mohla odpařovat další voda, jako je například otevřená toaleta nebo kbelík s vodou.

 

Efektivitu zvýšíte přitápěním

 

U kondenzačních odvlhčovačů můžete zvýšit efektivitu vysoušení přitápěním elektrickým či třeba infračerveným topidlem. Pokud totiž zvednete teplotu v místnosti na ideální provozní teplotu, zrychlíte odpařování vody do vzduchu. Vysoušení zrychlíte také pomocí ventilátoru, který vlhký vzduch v místnosti rozproudí, čímž docílíte plynulejšího odvlhčování.

 

Hadice na odvod kondenzátu

 

Po naplnění nádržky se odvlhčovač vzduchu automaticky vypne, proto nezapomínejte kondenzát z nádržky pravidelně vylévat. K odvlhčovači můžete také připojit hadici a kondenzát odčerpávat přímo do odpadu či nějaké větší nádoby a zjednodušit si tak práci.

 

Než odvlhčovač poprvé použijete, nechte ho alespoň hodinku stát, aby se chladicí kapalina ustálila. Skladování a transport provádějte vždy v horizontální poloze.

 

Zobrazit nabídku odvlhčovačů MASTER

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod topidla-odvlhcovace-master.cz hodnotilo 20 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    20. 1. 2024

  • Ověřený zákazník

    19. 9. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis topidel a odvlhčovačů vzduchu značky MASTER pro soukromé i profesionální použití. Prodáváme elektrická, naftová, plynová a infračervená topidla a ohřívače, odvlhčovače a vysoušeče vzduchu, ventilátory a bio ochlazovače. Nabízíme profesionální řešení pro jakékoli aplikace. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o