Odborné články

Pravidelná údržba a servis odvlhčovačů vzduchu

Vyšší účinnost, delší životnost a nižší servisní náklady – to všechno jsou důvody, kvůli kterým se vyplatí věnovat kondenzačním odvlhčovačům trošku péče a provádět pravidelnou údržbu a servis. V tomto článku poradíme, v čem přesně zmíněná péče spočívá.

 

1x měsíčně vyčistit prachový filtr

 

Každý kondenzační odvlhčovač má na přední straně umístěný prachový filtr, který zabraňuje pronikání prachu a nečistot dovnitř přístroje. Minimálně jednou za měsíc tento filtr vyjměte a vysajte, pomoci si můžete např. i štětcem.

Pokud je prachový filtr silně znečištěný, propláchněte ho teplou vodou, případně použijte mírný čisticí prostředek. Poté filtr poctivě vysušte a vraťte zpět na původní místo.

 

2x do roka zkontrolovat uhlíkový filtr

 

Tohle neplatí pro každý odvlhčovač – uhlíkovým filtrem jsou vybavené pouze některé modely. Uhlíkový filtr funguje jako pohlcovač pachů a ničitel bakterií, do jisté míry tak zastupuje funkci čističky vzduchu.

 

Uhlíkový filtr se nachází hned pod filtrem prachovým a je zcela bezúdržbový. Proto jej nevysávejte ani neomývejte vodou, stačí jenom jednou za půl roku zkontrolovat, zda funguje. Pokud ne, musíte ho vyměnit za nový.

 

Pravidelně čistit žebrovanou baterii výměníku

 

Žebrovaná baterie výměníku se poměrně rychle znečišťuje, je proto vhodné ji pravidelně čistit. Ještě, než se do toho pustíte, odpojte odvlhčovač z elektrické sítě. Následně baterii vyjměte a slabým proudem vody opláchněte. Pozor, ať přitom nenamočíte přívodní kabel.

 

Po opláchnutí baterii důkladně vysušte, nesmí v ní zůstat žádná vlhkost. Po vrácení baterie na původní místo doporučujeme naplánovat příští start odvlhčovače až po 8 hodinách, abyste měli skutečně jistotu, že baterie vyschla.

¨

 

1x za měsíc vyčistit nádrž na vodu

 

Nádrž na kondenzát pracuje v neustále vlhkém prostředí, proto je velmi citlivá na vznik plísní. Abyste plísním zabránili, doporučujeme alespoň jednou měsíčně kondenzační nádrž vyjmout, pořádně vyčistit a vysušit. K čištění klidně použijte teplou vodu i čisticí prostředek.

 

Na čištění pláště pozor

 

Při údržbě odvlhčovače byste neměli opomíjet ani jeho vnější plášť, upozorňujeme však na to, abyste nepoužívali benzín nebo chemické roztoky, které by narušily povrchovou úpravu pláště. Musíte si vystačit s vodou, případně mýdlovým roztokem.

 

Tím výčet možných uživatelských úkonů končí, všechny ostatní servisní práce či zásahy nechte na autorizovaném servisu. Na mysli máme zejména kontrolu chladicího média a elektronickou revizi zařízení, což jsou vysoce odborné servisní práce, do kterých byste se bez patřičných zkušeností pouštět neměli.

 

Alespoň jednou do roka proto navštivte autorizovaného prodejce a nechte si svůj odvlhčovač odborně zkontrolovat.

 

 

 

 

 

 

Zobrazit profesionální odvlhčovače

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod topidla-odvlhcovace-master.cz hodnotilo 20 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    20. 1. 2024

  • Ověřený zákazník

    19. 9. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis topidel a odvlhčovačů vzduchu značky MASTER pro soukromé i profesionální použití. Prodáváme elektrická, naftová, plynová a infračervená topidla a ohřívače, odvlhčovače a vysoušeče vzduchu, ventilátory a bio ochlazovače. Nabízíme profesionální řešení pro jakékoli aplikace. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o