Odborné články

Odvlhčovače vzduchu: Nejčastější dotazy při výběru a používání

Značka Master nabízí široký výběr odvlhčovačů s odlišnými parametry pro domácí, ale i poloprofesionální a profesionální využití. Odvlhčovače vzduchu přestavují ideálního pomocníka v místech, která jsou ohrožená zvýšenou vlhkostí, jako jsou například sušárny, knihovny, či sklepy. Příliš velký vzduch totiž vede ke vzniku plísní a narušení zdiva. Odvlhčovače vzduchu mají také široké využití ve stavebnictví, ve skladech a v budovách poškozených povodněmi. Jaké jsou nejčastější dotazy při výběru a používání odvlhčovačů?

 

Kde se odvlhčovače nejčastěji používají?

 

Odvlhčovače vzduchu se hodí do novostaveb, vlhkých místností jako jsou sklepy, kuchyně, koupelny či sušárny a také na stavbu a na urychlování stavebních prací. Pomáhají udržovat optimální teplotu ve skladech s citlivými předměty na vlhkost, jako jsou například léky a potraviny.

 

Na jakém principu odvlhčovače fungují?

 

Kondenzační odvlhčovače fungují na principu kondenzace, nasátý vlhký vzduch ochlazují a následně jej vypouští zpět do prostředí. Zkapalněné páry odtékají do nádrže, ze které pak vodu odvlhčovač odčerpává, případně se ručně vylévá. Druhým typem jsou adsorpční odvlhčovače, které zachycují vlhkost do hygroskopického materiálu.

 

Je lepší kondenzační nebo adsorpční odvlhčovač?

 

Efektivita obou typů se odvíjí dle teploty okolí. Adsorpční odvlhčovače jsou účinnější při nižších teplotách, jsou schopné vysoušet až - 25°C. S nárůstem teploty klesá jejich účinnost a provoz je dražší. U kondenzačních odvlhčovačů je to naopak, nejúčinnější jsou při teplotě 30°C a relativní vlhkosti 80 %.

 

Které parametry jsou při výběru důležité?

 

Věnujte pozornost výkonu a průtoku vzduchu, který by se měl rovnat nejméně trojnásobku místnosti, kterou budete vysoušet. U odvlhčovačů s příliš nízkým výkonem hrozí vysoká spotřeba energie a nízká účinnost.

 

Jaké jsou rozdíly mezi domácími a profesionálními odvlhčovači?

 

Profesionální odvlhčovače jsou konstruované tak, aby si poradily i v náročném provozu a v prašných podmínkách. Jsou plně automatizované, mají vyšší výkon a lze s nimi vysušit až 200 litrů za 24 hodin. Domácí odvlhčovače mají nižší výkon, zpravidla kolem 10 l za 24 hodin a kondenzát je často nutné vylévat ručně. Rozdílů mezi jednotlivými typy je samozřejmě více, důležitá je však také cena – profesionální odvlhčovače se pohybují v řádu desetitisíců korun, nejlevnější domácí odvlhčovače stojí pár tisíc.

 

Je možné používat domácí odvlhčovače v nepřetržitém provozu?

 

Domácí odvlhčovače pro nepřetržitý provoz určené nejsou, protože hrozí jejich přetížení. Pokud potřebujete vysoušet nepřetržitě, zvolte raději profesionální či poloprofesionální vysoušeče, které jsou navíc plně automatizované a pohodlněji se obsluhují.

 

Lze výkon odvlhčovače nějak zvýšit?

 

Řiďte se pravidly uvedenými v návodu a dodržujte doporučenou vzdálenost od stěn místnosti. Odvlhčovač je nejvýkonnější, pokud ho umístíte do středu místnosti a nebudete na něj pokládat žádné předměty. Na správný výkon má vliv i optimální teplota okolí. Při teplotě pod 10°C příliš efektivní nejsou a může docházet k jejich namrzání. Ideální teplotou je 20-30°C. Pokud v kombinaci s odvlhčovačem použijete navíc ventilátor, jeho výkonnost se ještě zvýší.

 

Lze docílit vyšší efektivity topením ve vysoušené místnosti?

 

Ano, u kondenzačních odvlhčovačů, které jsou nejefektivnější při teplotě 30°C lze topením v místnosti zvýšit výkon odvlhčovače. Přitápění je vhodné v zimních měsících, kdy jsou teploty v místnostech nižší. Vždy je však nutné brát v potaz provozní teploty odvlhčovače, aby se nepoškodil.

 

Existuje zásadní rozdíl mezi vysoušením odvlhčovačem a topidlem?

 

Vysoušení topidlem je náročnější na provoz a neobejde se bez častého větrání. Pomáhá sice vysušit vrchní vrstvy stěn, ale s vodou, která je hlouběji ve stěnách si neporadí. Odvlhčovač je efektivnější – vlhkost vzduchu rovnou odvádí pryč.

 

Hrozí, že nádržka odvlhčovače přeteče?

 

Nehrozí, všechny odvlhčovače Master se při naplnění automaticky vypnou a rozsvítí se dioda signalizující plnou nádržku. Na výkonnější typy odvlhčovačů lze připojit hadici na odvod kondenzátu, která vysoušení zefektivní a zjednoduší.

 

Je možné použít spínací časové hodiny pro zapínání odvlhčovače?

 

Ne, odvlhčovač je nutné zapínat ručně pomocí tlačítka ON/OFF po každém odpojení od zdroje energie. Stroj se po sepnutí spínacích hodin automaticky nezapne.

 

Vypne se odvlhčovač v momentě, kdy je dosaženo požadované vlhkosti vzduchu?

 

Ano, odvlhčovače Master jsou vybaveny hygrostatem, automatickou součástkou, která stroj vypne, když je dosaženo optimální vlhkosti vzduchu v místnosti.

 

Zobrazit odvlhčovače a vysoušeče vzduchu

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod topidla-odvlhcovace-master.cz hodnotilo 20 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    20. 1. 2024

  • Ověřený zákazník

    19. 9. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis topidel a odvlhčovačů vzduchu značky MASTER pro soukromé i profesionální použití. Prodáváme elektrická, naftová, plynová a infračervená topidla a ohřívače, odvlhčovače a vysoušeče vzduchu, ventilátory a bio ochlazovače. Nabízíme profesionální řešení pro jakékoli aplikace. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o