Odborné články

Jak správně vybrat profesionální topidlo?

Průmyslová topidla dělíme podle pohonu na naftová, plynová, elektrická a infračervená. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a podle čeho se při výběru řídit? Odpovíme v tomto článku.

 

 

Naftová topidla: nejlevnější provoz ze všech

 

Naftová topidla pro svůj provoz potřebují naftu nebo extra lehké topné oleje (ELTO) – mají proto minimální provozní náklady a jsou ze všech topidel ekonomicky nejúspornější. Nadto nabízejí solidní výkon (až 111 kW), jsou relativně tichá a bezpečná.

 

Z ELTO si navíc můžete odečíst DPH i spotřební daň, takže v případě vyšších odběrů (řádově tisíce litrů) vás vyjdou levněji, než nafta. U topidel Master AIR-BUS (BV 310-690) pak máte možnost továrně předělat spalování na propan-butan nebo zemní plyn, což pro provozy s plynovou přípojkou představuje další velkou výhodu.

 

Topidla s naftovým pohonem seženete ve dvou základních variantách: přístroje s přímým spalováním používejte výhradně v dobře větraných místnostech, protože při spalování nafty (či ELTO) vypouštějí do ovzduší zplodiny. U topidel s nepřímým spalováním zplodiny odvádíte buďto komínem anebo hadicí mimo objekt, takže máte větší manévrovací prostor a můžete je použít i v klasických interiérech.

 

Kde naftová topidla využijete? Typicky ve výrobních halách, skladech nebo staveništích v případě přímého spalování a v obchodech, stanech či výstavních halách v případě nepřímého spalování.

 

Kategorie: Naftová topidla

                                 

 

Plynová topidla: skvělá pořizovací cena

 

Plynová topidla vás potěší hned při koupi – v porovnání s ostatními druhy topidel jsou totiž cenově dostupnější a ta nejlevnější seženete už od necelých 4 000 Kč. O něco víc se ale prohnete při financování provozu – plynová topidla mají docela vysokou spotřebu a jejich náklady na provoz jsou vyšší, než v případě naftových přístrojů.

 

Co se týče parametrů, jsou plynová topidla malá, lehká a kompaktní zařízení, která i při plném zatížení zůstávají na povrchu studená – nehrozí tak riziko, že byste se o ně popálili. Díky těmto vlastnostem lze s topidlem vcelku snadno manipulovat a přemisťovat ho – nezapomínejte jen na to, že společně s přístrojem musíte tahat také nádobu s propan-butanem.

 

Stejně jako naftová topidla, také ta plynová při provozu spalují kyslík a produkují CO2. Ne sice v tak vysoké míře, ale i přesto byste měli vytápěnou místnost alespoň částečně odvětrávat.

 

Kde plynová topidla využijete? Typicky v halách, dílnách, sklenících, stájích, zemědělských chovech nebo částečně izolovaných budovách.

 

Kategorie: Plynová topidla

                                    
   
   

 

Elektrická topidla: absolutně čistá energie

 

Elektrická topidla při svém provozu nespotřebovávají kyslík a nevypouštějí do ovzduší kouř, zápach ani vlhkost. Na rozdíl od naftových a plynových přístrojů je proto využijete také ve špatně větraných nebo vůbec nevětraných místnostech. A to se zkrátka počítá.

 

To však není všechno – elektrická topidla mají také vysokou účinnost. Jelikož všechnu přivedenou energii převádějí na teplo, představují čistý, ekonomický a také velmi ekologický způsob ohřevu vzduchu.

 

Elektrická topidla můžeme doporučit třeba pro havarijní vytápění – díky nízké hmotnosti je snadno přenesete a jejich obsluhu dostane do krve za pár minut i úplný laik. Na druhou stranu však elektrická topidla nedisponují takovým výkonem, jako naftová nebo plynová zařízení.

 

Kde elektrická topidla využijete? Typicky v obchodech, domech, garážích, sklepech a během prací v interiéru: třeba při malování, obkládání, omítkování atp.

 

Kategorie: Elektrická topidla

                                                         

 

Infračervená topidla: bez víření prachu nebo produkce zplodin

 

Infračervená topidla jsou něco jako král mezi topidly. Zatímco naftová, plynová i elektrická topidla fungují na principu rozhánění horkého vzduchu po místnosti, ta infračervená ohřívají vzduch pomocí infračerveného záření. Tedy vlastně úplně stejně, jako Slunce.

 

Infračervená topidla při svém provozu vytvářejí sálavé teplo, které neohřívá vzduch, ale přímo osoby a objekty. Nadto jsou vysoce účinná (mají cca 98% účinnost), velmi tichá a co je hodně důležité – při ohřevu nevíří prach. To nejvíce oceníte při vytápění starých skladů nebo sklepů.

 

Není se co divit, že infračervená topidla často využívají třeba filmové štáby při venkovním natáčení v zimě. Jelikož mají topidla okamžitý náběh a hřejí hned od první sekundy po svém spuštění, jsou pro tento účel jako stvořená.

 

A kde jinde infračervená topidla využijete? Třeba na stavbách, v dílnách, halách nebo při aplikacích náchylných na prach.

 

Kategorie: Infračervená topidla

 

                                            

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat:

 

Jak zvolit vhodný výkon topidla? - výpočet dle rozměrů, teploty a míry zateplení objektu

 

 

 

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod topidla-odvlhcovace-master.cz hodnotilo 20 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    20. 1. 2024

  • Ověřený zákazník

    19. 9. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis topidel a odvlhčovačů vzduchu značky MASTER pro soukromé i profesionální použití. Prodáváme elektrická, naftová, plynová a infračervená topidla a ohřívače, odvlhčovače a vysoušeče vzduchu, ventilátory a bio ochlazovače. Nabízíme profesionální řešení pro jakékoli aplikace. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o