Odborné články

Výběr topidla MASTER dle vytápěného objektu: kam se které hodí?

Topidla MasterJestliže si do svého provozu pořizujete průmyslové topidlo, musíte se řídit dvěma základními parametry: celkovým výkonem topidla a typem jeho pohonu. Každá varianta má totiž své výhody a nevýhody, takže se hodí pro jiné účely.

 

Menší objekty do 1 000 m3

 

Garáže, sklepy, haly nebo sklady s celkovým objemem vzduchu do 1 000 m3 (výška x délka x šířka místnosti) nejefektivněji vytopíte topidly elektrickými nebo infračervenými s výkonem do 40 kW.

 

Výhodou elektrických a infračervených topidel je, že během svého provozu neprodukují spaliny a můžete je dlouhodobě používat i v nevětraných či špatně větraných prostorech. Topidla s tímto pohonem se navíc pyšní velmi vysokou účinností, nízkými provozními náklady a vysokou mobilitou, takže je dle potřeby kdykoliv přemístíte.

 

Zvláštní zmínku si na tomto místě zaslouží topidla infračervená, která ohřátý vzduch po místnosti nerozhánějí, ale přímo ohřívají. Proto jsou ideální pro použití ve starých skladech, sklepech nebo archivačních místnostech, kde by vám jiná topidla zbytečně vířila prach.

 

Jedinou objektivní nevýhodou infračervených a elektrických topidel je nižší výkon, i ta nejsilnější poskytují výkon 40 kW. Hodí se proto spíše do menších místností o zmíněném objemu do 1 000 m3, ve větších halách už by vám nemusela stačit.

 

Další, avšak méně vhodnou, alternativou, je použití topidel plynových či naftových. Ta jsou sice ve srovnatelných výkonových škálách levnější než elektrická, ale na druhou stranu mají dražší provoz a produkují spaliny. Nemluvě o nutnosti doplňovat palivo. Doporučujeme je proto především v případě, kdy nemáte možnost připojení k síti. K pravidelnému vytápění malých objektů zvolte elektrická nebo infračervená.

 

Pokud si chcete spočítat, jak výkonné topidlo pro svůj objekt potřebujete, podívejte se na tuto přehlednou tabulku.

 

Středně velké objekty do 5 000 m3

 

Do větších objektů o objemu asi 1 000 – 5 000 m3 už vám elektrická a infračervená topidla nebudou výkonově stačit, proto doporučujeme použít topidla plynová nebo naftová.

 

Největší výhodou plynových topidel je nízká pořizovací cena, i stroje s vysokým výkonem 100 kW pořídíte do 20 000 Kč. Problém ale je, že mají vysokou spotřebu plynu a navíc s nimi neustále musíte přenášet láhev s propan-butanem.

 

Pořizovací cena naftových topidel je asi 2x vyšší než plynových, ale zase mají výrazně nižší provozní náklady. Napájet je můžete naftou nebo ELTO, navíc máte možnost některé modely „přestavět“ na zemní plyn či propan-butan.

 

Konečné rozhodnutí ovlivňuje také výkon. Nejvýkonnější plynové topidlo MASTER disponuje výkonem 103 kW (a můžete jej tak použít do objektu o maximálním objemu vzduchu cca 2 500 m3), oproti tomu nejvýkonnější naftové topidlo už se pyšní výkonem 220 kW. V objektech s dobrou izolací tak snadno vytopí i přes 5 000 m3 vzduchu.

 

Jestliže si ani teď nejste jistí, zda pořídit plynové či naftové, rozhodněte se dle četnosti využití. Pro jednorázové nebo nárazové vytápění volte spíše levnější plynové, k pravidelnému použití to naftové. Vyšší pořizovací cena se vám totiž rychle vrátí v úspoře na provozních nákladech.

 

Pokud si chcete spočítat, jak výkonné topidlo pro svůj objekt potřebujete, podívejte se na tuto přehlednou tabulku.

 

Velké objekty nad 5 000 m3

 

Majitelé obrovských skladů a hal s objemem vzduchu nad 5 000 m3 už mají v mobilních topidlech možnost volby omezenou, v případě objektu s dobrou izolací však poslouží naftové topidlo BV 690 F, které v takovém objektu zvládne ohřát i 6 500 m3 vzduchu o 30 °C.

 

Ve špatně zateplených nebo obrovských halách už však ani toto topidlo nebude stačit a vy se budete muset podívat po stacionárních topných systémech. Ty nabízejí obrovské výkony i přes 300 kW, avšak stojí i několik stovek tisíc Kč.

 

 

 

 

 

 

Zobrazit profesionální topidla MASTER

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod topidla-odvlhcovace-master.cz hodnotilo 20 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    20. 1. 2024

  • Ověřený zákazník

    19. 9. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis topidel a odvlhčovačů vzduchu značky MASTER pro soukromé i profesionální použití. Prodáváme elektrická, naftová, plynová a infračervená topidla a ohřívače, odvlhčovače a vysoušeče vzduchu, ventilátory a bio ochlazovače. Nabízíme profesionální řešení pro jakékoli aplikace. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o