Odborné články

Odvlhčovač vzduchu: jak ho správně vybrat?

Odvlhčovače vzduchu vybíráme podle dvou základních parametrů: výkonu a provozního rozsahu. Zatímco některé odvlhčují i v tuhých mrazech, jiné by v takových podmínkách neměly žádný smysl. Jak vybrat přístroj, který bude vhodný právě pro vás?

 

Rozdíl mezi kondenzací a adsorpcí

 

Nejdříve trocha teorie. Vzduch v místnosti můžete odvlhčovat třemi způsoby:

 

1) ohřevem a větráním,

2) kondenzací,

3) adsorpcí.

 

Ohřev a větrání asi není nutné nijak zvlášť rozvádět – zná ho totiž každý. Vytopíte pokoj a následně rychle vyvětráte. Tato metoda je relativně účinná hlavně v zimě, naopak v létě moc smysl nemá. Hlavní roli při ní totiž hraje rozdíl teplot mezi venkovním a vnitřním prostředím – čím je vyšší, tím lépe. Tak či tak ale platí, že opakované vytápění a větrání místnosti je hodně drahé a obvykle neefektivní.

 

Odvlhčování kondenzací funguje na principu ochlazování vzduchu v místnosti pod teplotu rosného bodu. Jakmile se vzduch ochladí pod rosný bod, změní se v kapalinu – tzv. zkondenzuje. Kondenzační odvlhčovače proto nasají vlhký vzduch v místnosti, ochladí ho (a tím z něj ve formě kapaliny odstraní vlhkost), zpátky ohřejí a vypustí zpět. Tento způsob odvlhčování je o dost úspornější, než opakované větrání, protože nepřicházíte o svůj draze ohřátý vzduch.

 

Odvlhčování adsorpcí využijete v případech, kdy potřebujete odvlhčit extrémně studený vzduch (na trhu jsou adsorpční odvlhčovače, které fungují i při teplotách -20 °C). Adsorpční odvlhčovače pohlcují vzdušnou vlhkost do hygroskopického materiálu – v jejich těle najdete řadu rovnoběžných kanálků, na jejichž povrchu lpí právě zmíněný hygroskopický materiál. Tento neustále pohlcuje vlhkost, zatímco proud teplého vzduchu se stará o to, aby materiál průběžně regeneroval.

 

Bez znalosti podmínek nelze říci, zda je lepší kondenzační nebo adsorpční odvlhčovač – vždy zvažte konkrétní podmínky vašeho případu. Kondenzační odvlhčovače nejlépe fungují při teplotě + 30 °C a relativní vlhkosti vzduchu 80 %, se snižující se teplotou a vlhkostí jejich účinnost téměř lineárně klesá. Při velmi nízkých (nebo dokonce minusových) teplotách proto používejte odvlhčovače adsorpční. Ty sice nedisponují takovým výkonem (a mají vyšší spotřebu), ale při nízkých teplotách zkrátka fungují mnohem lépe.

 

 

Jaký zvolit výkon?

 

Při výběru konkrétního odvlhčovače se dívejte zejména na jeho výkon = průtok vzduchu. Ten většina výrobců udává v m3/h a platí, že by měl být roven nebo větší asi trojnásobku objemu místnosti, kterou odvlhčujete. Nejsnazší cestou jak určit vhodný výkon vysoušeče je podle vypočteného objemu místnosti v m3.

Průtok vzduchu vysoušečem vzduchu:

 

   





.

- průtok vzduchu procházejícího přístrojem [m³/h]
- objem vysoušeného prostoru v metrech kubických (šířka x délka x výška) [m³]

 

 

Příklad? Jestliže vysoušíte místnost s výškou 2 metry, šířkou 4 metry a délkou 6 metrů, rovná se její objem 2 x 4 x 6 = 48 m3. Pro takovou místnost doporučujeme odvlhčovač o výkonu 140 – 190 m3/h. Vyšší výkon není třeba – sice by možná urychlil vysoušení, ale hrozilo by přitom poškození materiálů v místnosti.

 

Dalším důležitým parametrem odvlhčovačů je počet litrů vody, který dokážou ze vzduchu odebrat. Sice se nabízí napsat „čím více, tím lépe“, ale i tady záleží na vašich potřebách – za vysoce výkonný odvlhčovač zaplatíte dost peněz, ale pak ho třeba nikdy naplno nevyužijete. Při koupi se dívejte také na příkon, hmotnost nebo objem nádrže – pokud kondenzát nebudete odvádět hadicí, čeká vás pravidelné vylévání nádrže.

 

 

Kde odvlhčovače využijete?

 

Hodí se třeba na odvlhčování starých sklepů, skladů, prádelen nebo garáží. Hodně lidí si je půjčuje při odstraňování následků povodní, pravidelně je pak používají k udržování optimální vlhkosti v knihovnách, muzeích, archivech nebo při technologických procesech. Neobejdou se bez nich ani stavebníci během mokrých stavebních prací jako jsou malování, betonování nebo sádrování.

 

A na závěr malá rada: aby bylo odvlhčování co možná nejúčinnější, vždy v místnosti zavřete všechna okna i dveře a odvlhčovač postavte ideálně doprostřed místnosti, daleko od všech zdrojů tepla.

 

 

   odvlhčovač MASTER         vysoušeč vzduchu          vysoušení vzduchu        proesionální odvlhčovač 

  

 

 

 

 

 

 

Zobrazit odvlhčovače vzduchu Master

heureka

Hodnocení obchodu

100% star star star star star

Obchod topidla-odvlhcovace-master.cz hodnotilo 20 zákazníků

Naposled přidané hodnocení:

  • Ověřený zákazník

    20. 1. 2024

  • Ověřený zákazník

    19. 9. 2023

Nákup na splátky s odkladem

essox
mapa ČR

Dodáváme do celé ČR i na slovensko

Produkty skladem odesíláme do 24 hodin

Máme 30 let zkušeností

Autorizovaný prodej a servis topidel a odvlhčovačů vzduchu značky MASTER pro soukromé i profesionální použití. Prodáváme elektrická, naftová, plynová a infračervená topidla a ohřívače, odvlhčovače a vysoušeče vzduchu, ventilátory a bio ochlazovače. Nabízíme profesionální řešení pro jakékoli aplikace. Máme více jak 30 let zkušeností v oboru.

Sociální sítě

Sociální sítě

Copyright © 2023 MANEK stavební stroje spol. s r.o